Geçtiğimiz yıllarda çevre bilincini arttırmak amacıyla üretilen ekilebilir kağıt, Japonya’nın bitkiye dönüşen gazetesi “The Mainichi Shimbunsha” için atılan başarılı bir adımdı.

Küresel iklimin değişmesiyle birlikte pek çok alanda çevreciler mücadeleye başlamış, karbon ayak izini en aza indirmek üzere değişik uygulamalar geliştirilmeye başlamıştı.

Japonya’nın Toprağa Gömüldüğünde Çiçeklenen Gazetesi; The Mainichi Shimbunsha

Japonya’da bu fikir daha büyük bir projeye dönüştü ve geçtiğimiz günlerde çevreyi korumak amaçlı yapılan büyük bir icat olarak kullanılmaya başlandı. Bu düşünce ilk olarak “The Mainichi” ile çalışan ve Japonya’nın en büyük ajanslarından biri olan Dentsu Inc tarafından tasarlandı. Şirket daha önce de çevresel koruma ile ilgili susuzluk çeken nüfus için su bağışlarıyla ilgili bir girişimde bulunmuş, pek çok reklam kampanyası da düzenlemişti. Çevreye yönelik girişimleri ile tanınan şirket “Mainichi sadece bilgi yoluyla değil, aynı zamanda küresel sorunları çözerek insanları harekete geçirmeye yöneliktir” sözleri ile tasarılarını açıklıyor.

Japonya’nın Toprağa Gömüldüğünde Çiçeklenen Gazetesi; The Mainichi Shimbunsha

Kullanım süresi bittikten sonra bu gazeteleri atmanıza gerek yok, toprağa gömerek içine monte edilen tohumlar sayesinde ağaç, çiçek yada sebze elde edebilirsiniz. Mürekkebinin de sebze kaynaklı olması onlar için gübre görevi görmesini sağlamaktadır.

Yeşil gazetenin bu girişimi Japonya’da olumlu bir tepki ile sonuçlandı ve günde 4 milyondan fazla kopya satarak 80 milyon Yen, 700.000 dolardan fazla kar elde edildi.

Japonya’nın Toprağa Gömüldüğünde Çiçeklenen Gazetesi; The Mainichi Shimbunsha

1922’den bu yana Japonya’da günlük haber yapan ve tirajı 4 milyon olan Mainichi Shimbunsha, bundan sonra da ilk ve orta okullara yatırım yaparak geri dönüşüm hakkında öğrencileri bilgilendirmek için projelerine devam edeceğini belirtiyor. Gazete çocuklara çevre dostluğunu aşılamak ve geri dönüşümün önemini öğretmek amacıyla okullarda da bulunduruluyor.