Fransa’daki Uzay Astrofiziği Enstitüsü’nden (IAS) bir araştırma grubu ve Edinburgh Üniversitesi'nden farklı bir araştırma grubu galaksiler arasındaki büyük boşluğa rağmen gök adaları birbirlerine ekleyen kayıp maddeyi gözlemlemenin formülünü buldu.

Evrende gözlemleyebildiğimiz sıradan maddelerden çok daha fazla karanlık madde ve karanlık enerji bulunmaktadır. Bu karanlık maddeler galaksileri birbirine bağlar ve uzay boşluğunu doldurur. Öyle ki; galaksimiz Samanyolu’nun dahi büyük bir kısmı ‘kayıp maddeden’ oluşmaktadır.

Bu kayıp maddeler, doğaları gereği X ışınları ile tespit edilemiyorlar. Ancak araştırma ekibi, büyük patlamadan kalan yüksek sıcaklıktaki elektronların daha soğuk bölgelerdeki küçük parçacıklarla etkileşime girmesiyle oluşan Sunyaev-Zel'dovich etkisi sayesinde bu kayıp maddeleri gözlemlemeyi başardılar.

IAS’daki çalışma ekibi baryonların sıradan maddeden 3 kat daha yoğun olduğunu açıklarken Edinburgh’daki ekip 6 kat daha yoğun olduğunu belirtti. Ancak sonuç olarak her iki grup da galaksiler arasındaki baryonun bir bağ oluşturacak kadar yoğun olduğuna karar verdi.