İnsan beyni, nasıl çalıştığı hakkında ciddi çalışmaların yapıldığı, muazzam ve kusursuz bir sisteme sahip. Intel de bu kusursuzluktan yararlanarak "kendi kendine öğrenen yapay zeka uygulamalarında" kullanılabilecek bir çip üzerinde çalıştı. Bu icatta insan beyninin işleyişi kodlara dökülmeye çalışıldı.

"Loihi" adı verilen deney çipi, "nöromorfik" olarak isimlendirilen bir teknolojiyi kullanıyor. Loihi, mantık kapılarının geleneksel tasarımını görmezden gelmek üzerine kurgulanmış. Temel bilgi işlem birimi olarak spike nöronları kullanılırken bu nöronlar, insan beyin nöronlarına benzer şekilde sinyal taşıma özelliğine sahip.

Loihi, içerisinde yaklaşık olarak 130.000 farklı benzetimli nöron bulunduruyor. Nöron sayısına perspektif bir biçimde bakılacak olursa; ıstakozda 100.000,insan beyninde ise 80 milyar nöron yer alıyor. Beyin hücrelerinin tek başına çalışmadığı göz önünde bulundurulduğunda bir nöronun çalışmasının diğer nöronun çalışmasından etkilendiği sonucu ortaya çıkıyor. Bu bütünlüğü çipinde kullanmak isteyen Intel; mühendislerini bütünlük üzerine yoğunlaştırdı. Yeni çipin, enerji paylaşımını artırarak büyük güç gereksinimlerine ihtiyaç duymadan, makine öğrenme hızında önemli bir artış sağlayacağı öngörülüyor. Loihi çipi; otomotiv, yapay zeka, endüstriyel uygulamalar ve iyileştirilmiş kişisel robotlarda kullanılabilecek...