Bazı İnsanların Soğuğa Nasıl Dayandığını Bilim İnsanları Açıkladı!

19 Şubat 2021 Cuma 17:26
Bilim adamları normal insanlarda bulunan bir proteinin bazılarında eksik olması nedeniyle soğuğa daha dayanıklı açıkladı.

 

Litvanya Spor Üniversitesi'nden (LSU) araştırmacıların yürüttüğü çalışmada 5 kişiden birinde alpha-aktinin-3 proteini bulunmadığı, bu kişilerin "soğuğa karşı üst seviyede dayanıklı" olduğu belirtildi.

Alpha-aktinin-3 proteini dünyada yaklaşık 1,5 milyar kişide bulunmuyor. Bilim insanları bunun proteinin kodlarını taşıyan ACTN3 genindeki bir mutasyondan kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Kaslar uzun çelik kablolara benzeyen birçok liften oluşur. Aktin ve miyozin adı verilen proteinlerse bu kas liflerinin kasılmasına olanak sağlar.

Araştırmanın eş yazarlarından Håkan Westerblad, kas liflerinin hızlı kasılma ve yavaş kasılma lifleri şeklinde ikiye ayrıldığını, yavaş kasılma liflerinin enerjiyi korurken, hızlı kasılma liflerinin enerji tükettiğini belirtti.

Alpha-aktinin-3 proteiniyse hızlı kasılma liflerinde bulunuyor.

Dolayısıyla araştırmada alpha-aktinin-3 proteini bulunmayan kişilerin yavaş kasılma lifleri sayesinde soğuğa daha dayanıklı olduğu ifade edildi.

 

Westerblad şunları söyledi:

"Yavaş kasılma lifleri etkili şekilde ısı üretir. Alpha-aktinin-3 proteini eksikliği yaşayanlar soğuğa maruz kaldığında titremez. Bunun yerine kas tonuslarını artırarak enerjilerini korurlar."

Bilim insanları çalışmadaki bulguların musküler distrofi gibi kalıtsal rahatsızlıkların araştırılmasında da önemli rol oynayabileceğini belirtti.

 

Copyright © 2015. Tüm hakları saklıdır.